e-ISSN 2587-2524
Cilt: 26 Sayı: 1 Yıl: 2024

Dizinler

Bu derginin içeriği Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı kapsamında lisanslanmıştır.

Kadın cinselliğinde kültürel farklılıkların rolü []
. 2018; 20(3): 95-98 | DOI: 10.24898/tandro.2018.98852

Kadın cinselliğinde kültürel farklılıkların rolü

Halil Çiftçi, Eyyup Sabri Pelit, Büllent Katı
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi, Üroloji Anabilim Dalı, Şanlıurfa, Türkiye

Kadınlarda cinsel yaşamın tatmini, sağlıklı ve uygun bir kişilik gelişimi için esastır, çünkü cinsel işlev bozukluğu, yaşam kalitesi üzerinde olumsuz etkisi olan yaygın bir sorunudur ve genellikle çok yönlü olup biyolojik, psikolojik, sosyokültürel ilişkili faktörler içerir. Cinsellik evrensel olmasına rağmen, cinselliğin ifadesi kültürel bağlamda göz önüne alınmalıdır, çünkü sosyal kültür, bireylerin cinsiyet tutumlarını ve kalıplarını belirleyen temel faktördür. Bu bağlamda çok sayıda çalışma, kadınların cinselliklerindeki kültürel farklılıkların rolünü belirlemiştir. Bununla birlikte, kadınlar için ayrılan kültürün modelleri ve rolleri, zaman içerisinde değişebilir. Bu yüzden, farklı kültürlerdeki insanlar için hangi cinsel sorunların öncelikli olduğunun anlaşılması önemli olup, bu kültürel değişkenliğin dikkate alınması gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler: Kadın, cinsel yaşam, kültürel farklılık

The role of cultural differences in female sexuality

Halil Çiftçi, Eyyup Sabri Pelit, Büllent Katı
Harran University School of Medicine, Department of Urology, Sanliurfa, Turkey

Satisfying sex of life in women is considered essential for a healthy and appropriate personality development because sexual dysfunction is a common distressing problem that has a negative impact on quality of life. The problem is often multifactorial that addresses biological, psychological, sociocultural factors. Although sexuality may be universal, the expression of sexuality needs to be considered within the cultural context because social culture is the essential factor specifying individuals’ gender attitudes and patterns. In this context, numerous studies have documented the role of cross-cultural differences in women’s sexuality. However, the models and roles of the culture allocated for women are subject to change in due course. Therefore, it is very important to understand which sexual issues are of top priority for people across different cultures, and this cultural variability needs to be taken into account.

Keywords: Woman, sexual life, cultural difference

Halil Çiftçi, Eyyup Sabri Pelit, Büllent Katı. The role of cultural differences in female sexuality. . 2018; 20(3): 95-98

Sorumlu Yazar: Halil Çiftçi, Türkiye
Makale Dili: Türkçe
LookUs & Online Makale