e-ISSN 2587-2524
Volume: 26 Issue: 2 Year: 2024


INDEXES

Content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Priapism due to single dose chlorpromazine use: A case report []
. 2024; 26(2): 154-156 | DOI: 10.24898/tandro.2024.35761

Priapism due to single dose chlorpromazine use: A case report

Kenan Yalçın
Tokat Medical Park Hospital Urology Clinic, Tokat/Turkey

OBJECTIVES: In this case report, we aimed to show that even a single iv dose of chlorpromazine can cause priapism.
CASE REPORT: A 47-year-old male patient was admitted to our emergency department with complaints of penile erection and pain lasting more than 5 hours, 2 days after a single dose of chlorpromazine (Largactil® 25 mg ampoule) was administered at an external center due to persistent hiccups. On physical examination, the penis was completely hard, tender and quite painful. Blood gas analysis of cavernosal blood was consistent with hypoxia, hypercapnia, and acidosis. Additionally, penile Doppler examination showed that there was no blood flow in both cavernosal arteries. As a result of the above findings, a diagnosis of veno-occlusive (ischemic/low flow) priapism was made. The blood in the corpus cavernosum was aspirated with a 16 G butterfly needle. Since detumescence could not be achieved with needle aspiration, intracavernosal sympathomimetic (1: 100.000 adrenaline 2 cc) injection was performed and detumescence was achieved. The patient was then admitted to investigate other causes of priapism. Physical examination findings, vital signs, hemogram and biochemical test results, thorax and all abdominal CT scans were evaluated as normal. Priapism occurred again in the patient 2 days later, and detumescence was achieved with aspiration. No recurrence of priapism was observed during the patient’s 11-month follow-up. The patient did not have any erection problems. CONCLUSIONS: Recently, a large number of cases of priapism due to the intake of antipsychotic drugs have increased. Therefore, physicians need to be careful and aware of this situation. In addition, early diagnosis and appropriate and prompt treatment of such cases can lead to a favorable prognosis and better outcomes.

Keywords: antipsychotics, priapism, chlorpromazin

Tek doz klorpromazin kullanımına bağlı priapizm: Bir olgu sunumu

Kenan Yalçın
Medikal Park Hastanesi Üroloji Kliniği, Tokat, Türkiye

AMAÇ: Bu olgu sunumunda, iv tek doz klorpromazin uygulanmasının bile priapizme neden olabileceğini göstermeyi amaçladık.
OLGU SUNUMU: 47 yaşında erkek hasta geçmeyen hıçkırık nedeniyle dış merkezde tek doz klorpromazin (Largactil® 25 mg ampul) yapıldıktan iki gün sonra beş saatten uzun süren penis sertleşmesi ve ağrı şikâyeti ile acil servisimize başvurdu. Fizik muayenede penis tamamen sert, hassas ve oldukça ağrılıydı. Kavernozal kanın kan gazı analizi hipoksi, hiperkapni, asidoz ile uyumluydu. Ayrıca penil Doppler tetkikinde her iki kavernozal arterde de kan akımının olmadığı görüldü. Yukarıdaki bulguların sonucunda venö-tıkayıcı (iskemik/düşük akım) priapizm tanısı konuldu. Korpus kavernozumdaki kanın 16 G kelebek iğne ile aspirasyonu yapıldı, iğne aspirasyon ile detümesans sağlanamaması üzerine intrakavernozal sempatomimetik (1: 100,000 adrenalin 2 cc) enjeksiyonu yapıldı ve detümesans sağlandı. Daha sonra hasta, diğer priapizm nedenlerini araştırmak üzere yatırıldı. Fizik muayene bulguları, vital bulguları, hemogram ve biyokimyasal tetkik sonuçları, toraks ve tüm batın BT tetkikleri normal olarak değerlendirildi. Hastada 2 gün sonra tekrar priapizm meydana geldi ve aspirasyon ile detümesans sağlandı. Hastanın 11 aylık takiplerinde tekrardan priapizm görülmedi. Hastada herhangi bir ereksiyon problemi de görülmedi.
SONUÇ: Son zamanlarda antipsikotik ilaç alımına bağlı olarak çok sayıda priapizm vakası artmıştır. Bu nedenle hekimlerin bu duruma karşı dikkatli ve bilinçli olması gerekmektedir. Ek olarak, bu tür vakaların erken teşhisi, uygun ve hızlı tedavisi, olumlu prognoza ve daha iyi sonuçlara yol açabilir.

Anahtar Kelimeler: antipsikotikler, priapizm, klorpromazin

Kenan Yalçın. Priapism due to single dose chlorpromazine use: A case report. . 2024; 26(2): 154-156

Corresponding Author: Kenan Yalçın, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale