e-ISSN 2587-2524
Volume: 26 Issue: 2 Year: 2024


INDEXES

Content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

Safe sex and HIV/AIDS risk: Reliability, quality and usability analysis of YouTube videos []
. 2024; 26(2): 108-115 | DOI: 10.24898/tandro.2024.83436

Safe sex and HIV/AIDS risk: Reliability, quality and usability analysis of YouTube videos

Yasemin Karacan1, Ayşe Gül Parlak2, Gönül Gökçay3
1Yalova University Faculty of Health Sciences, Department of Internal Medicine Nursing, Yalova, Türkiye
2Kafkas University Faculty of Health Sciences, Department of Internal Medicine Nursing, Kars, Türkiye
3Kafkas University, Faculty Of Health Sciences, Department of Public Health Nursing, Kars, Türkiye

OBJECTIVE: It aims to evaluate the information content quality and usefulness of videos on HIV/AIDS risk and sexual behavior available on YouTubeTM as an information source.
MATRERIAL and METHODS: A search was done for videos uploaded on YouTubeTM about HIV/AIDS using the keywords “HIV/AIDS risk and sexual behavior”. Three researchers independently evaluated the videos’ reliability (DISCERN), quality, and usefulness. For each keyword, 234 videos from the first 10 years and 107 pages were included in the research, in order of relevance. Twenty-five videos that met the research criteria were included in the review.
RESULTS: 80.0% of the sample emphasize condom use, and 60.0% emphasize alcohol and drug use before sexual intercourse. Quality was determined as (GQS 2.9±1.0), DISCERN reliability score (3.4±1.1). It is seen that the average video duration, GQS and Discern scores of videos with good quality information content are numerically higher than those of videos with medium and poor quality information content. Still, there is no relationship between them (p>0.05).
CONCLUSION: YouTube is a source of information about HIV/AIDS of variable quality, with a large audience and the potential to influence patients’ knowledge and behavior. Physicians, healthcare professionals, and professional organizations need to be aware of this evolving technology to raise awareness about HIV/AIDS and empower patients to distinguish useful information from misleading information.

Keywords: HIV/AIDS, sexuality, sexual behavior, protection, YouTube

Güvenli cinsellik ve HIV/AIDS Riski: YouTube videolarının güvenilirlik, kalite ve kullanılabilirlik analizi

Yasemin Karacan1, Ayşe Gül Parlak2, Gönül Gökçay3
1Yalova Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, İç Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı, Yalova, Türkiye
2Kafkas Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, İç Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı, Kars, Türkiye
3Kafkas Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı, Kars, Türkiye

AMAÇ: YouTubeTM’da HIV/AIDS riski ve cinsel davranışla ile ilgili mevcut videoların bilgi içeriği kalitesini, bilgi kaynağı olarak kullanışlılığını değerlendirmeyi amaçlamaktadır.
GEREÇ ve YÖNTEMLER: YouTubeTM’da HIV/AIDS ile ilgili yüklenen videolar için “HIV/AIDS riski ve cinsel davranış” anahtar kelimeleri kullanılarak arama yapıldı. Üç araştırmacı bağımsız olarak videoları güvenilirlik (DISCERN), kalite ve kullanışlılık açısından değerlendirdi. Her anahtar kelime için alaka sırasına göre ilk 10 yıl ve 107 sayfadaki, 234 video araştırma kapsamına alındı. Araştırma kriterlerine uyan 25 video incelemeye dâhil edildi.
BULGULAR: Örneklemin %80,0’i kondom kullanımı, %60,0’ı cinsel ilişki öncesi alkol ve uyuşturucu kullanımına vurgu yapmaktadır. Kalite (GQS 2,9±1,0), DISCERN güvenilirlik puanı (3,4±1,1) olarak belirlendi. İyi kalitede bilgi içeriğine sahip videoların ortalama video süresi, GQS ve Discern skorlarının, orta ve kötü kalitede bilgi içeriğine sahip videolardan sayısal olarak daha yüksek olduğu ancak aralarında ilişki olmadığı görülmektedir (p>0,05).
SONUÇ: YouTube, HIV/AIDS hakkında değişken kalitede, geniş izleyici kitlesine ve hastaların bilgi ve davranışlarını etkileme potansiyeline sahip bir bilgi kaynağıdır. Hekimler, sağlık profesyonelleri ve meslek kuruluşları, HIV/AIDS konusunda farkındalık yaratmak ve hastaların yararlı bilgileri yanıltıcı bilgilerden ayırmaları ve onları güçlendirmek için gelişen bu teknolojinin farkında olmaları önemlidir.

Anahtar Kelimeler: HIV/AIDS, cinsellik, cinsel davranış, korunma, YouTube

Yasemin Karacan, Ayşe Gül Parlak, Gönül Gökçay. Safe sex and HIV/AIDS risk: Reliability, quality and usability analysis of YouTube videos. . 2024; 26(2): 108-115

Corresponding Author: Yasemin Karacan, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
LookUs & Online Makale