e-ISSN 2587-2524
Cilt: 26 Sayı: 4 Yıl: 2024

Dizinler

Bu derginin içeriği Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı kapsamında lisanslanmıştır.

İnfertilite polikliniğine başvuran erkeklerde “Kronik Hastalıkta Erkeklik Envanteri”nin psikometrik özelliklerinin incelenmesi []
. 2024; 26(4): 248-256 | DOI: 10.24898/tandro.2024.28863

İnfertilite polikliniğine başvuran erkeklerde “Kronik Hastalıkta Erkeklik Envanteri”nin psikometrik özelliklerinin incelenmesi

Bedia Tarsuslu1, Özge Yaman2, Gülgün Durat3, Dilek Aygin4, Ahmet Gökçe5
1Sakarya Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Psikiyatri Hemşireliği Anabilim Dalı, Sakarya, Türkiye
2Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı, Samsun, Türkiye
3Sakarya Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Psikiyatri Hemşireliği Anabilim Dalı, Sakarya, Türkiye
4Sakarya Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı, Sakarya, Türkiye
5Sakarya Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Üroloji Anabilim Dalı, Sakarya, Türkiye

AMAÇ: Bu araştırmanın amacı, infertilite polikliniğine başvuran erkeklerde Kronik Hastalıkta Maskülinite Endeksi (KHME)’nin Türkçe versiyonunun psikometrik özelliklerini incelemektir.


GEREÇ ve YÖNTEMLER: Araştırma 208 erkek üzerinde yürütülmüştür. Veriler KHME'nin dil geçerliği sağlandıktan sonra toplanmıştır. Tekrarlı testlerin uygulanmasında sınıflar arası korelasyon testi, sayısal değişkenler arasındaki ilişkiyi analiz etmek için Spearman korelasyon katsayısı, geçerlik için açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri, güvenilirlik için ise Cronbach alfa değerleri, madde-toplam korelasyonu ve yarıya bölme analizi kullanılmıştır.

BULGULAR: Envanter, toplam varyansın %56,52'sini açıklayan 22 madde ve beş alt ölçekten oluşmaktadır. Hem açımlayıcı hem de doğrulayıcı faktör analizlerinde tüm faktör yükleri >0.30 olarak bulunmuştur. Doğrulayıcı faktör analizi, tüm uyum indekslerinin >0,85 olduğunu ve yaklaşık hataların ortalama karekökünün <0,05 olduğunu belirlemiştir. Ölçeğin tamamı için Cronbach alfa değeri 0,86 ve beş alt ölçeğin tamamının 0,52 ile 0,83 arasında değiştiği bulunmuştur.

SONUÇ: Bu çalışma, KHME'nin Türkçe versiyonunun infertilite şikayeti ile polikliniğe başvuran erkekler için güvenilir ve geçerli bir ölçüm aracı olduğunu göstermiştir.

Anahtar Kelimeler: infertilite, erkeklik, erkekler, psikometrik özellikler, güvenilirlik, geçerlilik

Examination of the psychometric properties of the “Masculinity in Chronic Disease Inventory” in men admitted to infertility outpatient clinic

Bedia Tarsuslu1, Özge Yaman2, Gülgün Durat3, Dilek Aygin4, Ahmet Gökçe5
1Department of Psychiatric Nursing, Institute of Health Sciences, Sakarya University, Sakarya, Türkiye
2Department of Surgical Nursing, Faculty of Health Sciences, Ondokuz Mayis University, Samsun, Türkiye
3Department of Psychiatric Nursing, Faculty of Health Sciences, Sakarya University, Sakarya, Türkiye
4Department of Surgical Nursing, Faculty of Health Sciences, Sakarya University, Sakarya, Türkiye
5Department of Urology, Sakarya University, Faculty of Medicine, Sakarya, Türkiye

OBJECTIVE: Male infertility negatively affects men's perception of masculinity and their health. This study aimed to investigate the psychometric properties of the Turkish version of the Masculinity in Chronic Disease Inventory (MCD-I) in men admitted to an infertility outpatient clinic.
MATRERIAL and METHODS: The study was conducted with 208 males. Data were collected after the language validity of MCD-I was ensured. The interclass correlation test was used in the implementation of repeated tests; the Spearman correlation coefficient was employed to analyse the relationship between numerical variables, exploratory and confirmatory factor analyses were used for validity, while Cronbach's alpha values, item-total correlation and split-half analysis were used for reliability.
RESULTS: The inventory comprised 22 items and five subscales, which explained 56.52% of the total variance. All the factor loads were >0.30 in both exploratory and confirmatory factor analyses. The confirmatory factor analysis determined that all the fit indices were >0.85, and the root mean square error of approximation was <0.05. The Cronbach's alpha value for the whole scale was 0.86, and all five subscales were found to vary between 0.52 and 0.83.
CONCLUSION: This study found that the Turkish version of MCD-I is a reliable and valid measurement tool for men who applied to policlinic for complaints of infertility.

Keywords: infertility, masculinity, men, psychometric properties, reliability, validity

Sorumlu Yazar: Bedia Tarsuslu, Türkiye
Makale Dili: İngilizce
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Kopyalandı!
ATIF KOPYALA
LookUs & Online Makale