Bu derginin içeriği Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı kapsamında lisanslanmıştır.
Dergiye gönderilen makaleler, özgünlük ve bilimsel kalite bakımından değerlendirilir. Gönderilen yazıların daha önce başka bir elektronik ya da basılı dergide, kitapta veya farklı bir ortamda sunulmamış ya da yayımlanmamış olması ve Türk Androloji Derneği Yönetim Kurulu’nun seçtiği Yayın Kurulu tarafından uygun görülmesi gerekir.
Androloji Bülteni’ne gönderilen makalelerin değerlendirilmesinde bağımsız, tarafsız, çift-kör hakem değerlendirme raporları temel alınmaktadır. Yazıların değerlendirmeye alınması için, gönderilen yazıya tüm yazarların onay verdiklerine dair “Telif Hakkı Devir Formu” başlıklı imzalı bir yazının eklenmesi gerekir (formun bir kopyası http://www.androlojibulten.org ve https://jag.journalagent.com/androloji/ adreslerinden indirilebilir).
Yazarlar, bu formu imzalayarak, makalenin Androloji Bülteni tarafından yayımlanmak üzere kabul edilmesi halinde; Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı almasını, böylece materyalin üçüncü şahıslar tarafından, orijinal çalışmaya uygun kredi verilerek, yalnızca ticari olmayan amaçlar için uyarlanmasını ve paylaşılmasını kabul ederler. CC BY-NC 4.0 lisansına ilişkin daha fazla ayrıntı için lütfen https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/ adresine bakınız.
Androloji Bülteni; gönderilen makalelerin değerlendirme sürecine dahil olan yazarların ve bireylerin, potansiyel
çıkar çatışmasına ya da önyargıya yol açabilecek finansal, kurumsal ve diğer ilişkiler dahil, mevcut ya da
potansiyel çıkar çatışmalarını beyan etmelerini talep ve teşvik eder. Bir çalışma için bir birey ya da kurumdan
alınan her türlü finansal destek ya da diğer destekler Yayın Kurulu’na beyan edilmeli ve ICMJE Potansiyel Çıkar
Çatışmaları Formu, potansiyel çıkar çatışmalarını beyan etmek amacıyla katkı sağlayan tüm yazarlar tarafından
ayrı ayrı doldurulmalıdır (form için bkz., http://www.androlojibulten.org ). Editörler, yazarlar ve hakemler ile ilgili potansiyel
çıkar çatışması vakaları, derginin Yayın Kurulu tarafından COPE ve ICMJE rehberleri kapsamında çözülmektedir.
Yayın için uygun bulunan yazıların dizgi ve hazırlık işlemleri sırasında sorumlu yazara, yazar katkılarının
da açıklanmasının isteneceği Yazar Onay Formu gönderilecektir.
Sadece yazarlık niteliğini hak eden kişiler yazar olarak gösterilmelidir. Yazar olarak listelenen herkesin ICMJE (www.icmje.org) tarafından önerilen yazarlık kriterlerini karşılaması gerekmektedir. ICMJE, yazarların aşağıdaki dört kriteri karşılamasını önermektedir:
Bir yazar, çalışmada katkı sağladığı kısımların sorumluluğunu almasına ek olarak, diğer yazarların çalışmanın
hangi kısımlarından sorumlu olduğunu da teşhis edebilmelidir. Ayrıca, yazarlar birbirlerinin katkılarının
bütünlüğüne güven duymalıdırlar.
Klinik ve deneysel çalışmalar, ilaç araştırmaları ve bazı olgu sunumları için World Medical Association,
Declaration of Helsinki “Ethical Principles for Medical Research Involving Human Subjects” (amended in October
2013, www.wma.net) çerçevesinde hazırlanmış Etik Kurul raporu
gerekmektedir. Gerekli görülmesi halinde yazarlardan, Etik Kurul raporu veya eş değeri olan resmi bir yazı talep
edilebilir. İnsanlar üzerinde yapılmış deneysel çalışmaların sonuçlarını bildiren yazılarda, çalışmanın
yapıldığı kişilere uygulanan prosedürlerin niteliği tümüyle açıklandıktan sonra, onaylarının alındığına ilişkin
bir açıklamaya metin içerisinde yer verilmelidir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda ise ağrı, acı ve
rahatsızlık verilmemesi için yapılmış olanlar, makalede açık olarak belirtilmelidir. Hasta onamları, Etik Kurul
raporunun alındığı kurumun adı, onay belgesinin numarası ve tarihi, ana metin dosyasında yer alan Yöntemler
başlığı altında belirtilmelidir. Hastaların kimliklerinin gizliliğini korumak yazarların sorumluluğundadır.
Hastaların kimliğini açığa çıkarabilecek fotoğraflar için hastadan ya da yasal temsilcilerinden alınan imzalı
izinlerin de gönderilmesi gereklidir.
Bütün makalelerin benzerlik tespiti denetimi, iThenticate yazılımı
aracılığıyla yapılmaktadır.
Yayın Kurulu, dergimize gönderilen çalışmalar hakkındaki intihal, atıf
manipülasyonu ve veri sahteciliği iddia ve şüpheleri karşısında, COPE kurallarına uygun olarak hareket
edecektir. Yayımlanan içerik ile ilgili tüm sorumluluk yazarlara aittir.
Tüm yazılar derginin Internet adresi üzerinden online gönderilmelidir (https://jag.journalagent.com/androloji/). Yazının, gönderilmeden önce kontrol listesi ile son bir kez gözden geçirilmesi önerilir. Yazım kurallarına uygun yazılmayan yazılar Bilimsel Kurul değerlendirmesine alınmamaktadır. Daha detaylı bilgiler https://jag.journalagent.com/androloji/ adresinden alınabilir.
Yazıların hazırlanmasıAraştırma yazıları 3000, olgu sunumları 1500 ve derlemeler 5000 kelimeyi geçmemelidir.
Makaleler, ICMJE -
Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing and Publication of Scholarly Work in Medical Journals
(http://www.icmje.org/icmje-recommendations.pdf-updated in December 2017) ile uyumlu
olarak hazırlanmalıdır.
Randomize çalışmalar CONSORT, gözlemsel çalışmalar STROBE, tanısal değerli çalışmalar STARD, sistematik derleme
ve meta-analizler PRISMA, hayvan deneyli çalışmalar ARRIVE ve randomize olmayan davranış ve halk sağlığıyla
ilgili çalışmalar TREND kılavuzları ile uyumlu olmalıdır.
Yazarların, Yayın Hakkı Devir Formu, Yazar Katkı
Formu ve ICMJE Potansiyel Çıkar Çatışmaları Formu’nu (bu form, tüm yazarlar tarafından ayrı ayrı
doldurulmalıdır) ilk gönderim sırasında online makale sistemine yüklemeleri gerekmektedir. Bu formlara
http://www.androlojibulten.org/ adresindeki
yazarlara açıklama kısmından ulaşılabilir.
Yazılar, bilgisayar dosyası üzerinde standart A4 kağıdı boyutlarındaki bir sayfaya, sağ ve sol kenarlarda yaklaşık 2,5 cm boşluk kalacak şekilde ve iki satır aralıklı olarak yazılmalıdır. Her sayfa numaralandırılmalıdır. Metin, Times New Roman yazı karakterinde 12 punto ile yazılmalıdır. Yazılarda bulunması gereken bölümler sırasıyla şunlardır: yazar adları (ünvan, ad, soyad), çalışmanın yapıldığı kurum (makaledeki yazarların çalışma yerleri ve yayının hazırlandığı kurum şeklinde olmalıdır), iletişim adresi, telefon ve faks numaraları, e-posta adresi JournalAgent™ programında 3., 4. ve 5. adımlarda online olarak girilmelidir.
“Telif Hakkı Devir Formu” dışında yüklenecek diğer dosyalarda yazarların isimleri ve çalıştıkları yerler bulunmamalıdır. Sunulan eserde:
Yöntemler, bulgular ve tartışma bölümlerinin, gerektiğinde alt başlıklarla ele alınması tercih edilir. Olgu sunumları, özetlerden sonra giriş, olgu sunumu ve tartışma başlıkları altında düzenlenmelidir. İnceleme yazılarında, yazının gelişimine uygun başlıklandırma yapılabilir.
Özetler: Özet; çalışmanın amacını, ana bulgularını ve temel sonuçlarını, Amaç, Gereç ve Yöntem, Bulgular, Sonuç (İngilizce özette Objectives, Material and Methods, Results, Conclusion) başlıkları altında bildirmelidir.
Anahtar kelimeler: Yazı düzeninde, özetlerden sonra yer alacak şekilde, Türkçe ve İngilizce olarak en az üç, en fazla beş anahtar kelime (alfabetik sıra ile) belirtilmelidir. Bu amaçla Index Medicus Medical Subjects Headings (MeSH)’den yararlanılabilir (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/). Makalenin tam metninde, Giriş paragrafından sonra Gereç ve Yöntem’de, çalışma başlangıcı ve bitiş tarihleri, hastaların özellikleri ve kullanılan yöntemler, hasta seçimi ayrıntılı biçimde belirtilmelidir. İstatistiksel yöntem yeterli ayrıntı ile açıklanmalıdır.
Bulgular: Metinde olabildiğince ayrıntılı yazılmalı, şekil ve tablolar ile desteklenmeli; şekil ve tablolarda verilen bilgiler, metinde tekrarlanmamalıdır.
Tartışma: Ağırlıklı olarak çalışma ile ilgili veriler tartışılmalı, yerli ve yabancı kaynaklarla desteklenmelidir. Konu ile doğrudan ilgisi olmayan genel bilgilere uzun uzun yer vermekten kaçınılmalıdır.
Kısaltmalar: Kısaltılmış sözcük sayısının sınırlı tutulması gerekir.
Şekil ve Tablolar: Yazı ile birlikte sunulan fotoğraf ve tablolar, sisteme ayrı ayrı yüklenmelidir. Resim dosyalarının formatı JPEG veya TIFF olabilir. Tablolar ve şekil altyazıları, ayrı sayfalara ve iki satır aralıklı yazılmalı; şekil ve tablolar yazıda görünme sırasına göre numaralandırılmalı ve başlıkları olmalıdır. Mikroskobik resimlerde büyütme oranı ve boyama tekniği açıklanmalıdır. Kısaltmalar, her şeklin ve tablonun altında açıklanmalıdır.
Kaynaklar: Metin içerisinde kaynaklar, anılma sırasına göre, üst simge olarak köşeli parantez içerisinde ve cümle sonunda ise nokta işaretinden sonra, boşluk bırakmadan dizilmeli (örnek: ...lenf nodu diseksiyonu önerilmektedir.[1]”); yayımlanmamış sonuçlar ve kişisel görüşmeler kaynak olarak gösterilmemelidir. Yazarların yalnızca doğrudan yararlandıkları çalışmaları kaynak olarak göstermeleri gerekir; yazımı doğrulanamayan kaynaklar yayın hazırlığı sırasında yazarlardan istenecektir. Dergi isimleri Index Medicus’a göre kısaltılmalıdır; bunun mümkün olmadığı durumlarda dergi adının tamamı verilmelidir. Yedi ya da daha az sayıda olduğunda tüm yazarlar belirtilmeli, yediden fazla yazar durumunda, altıncı yazarın arkasından “, et al.” eklenmelidir. Kaynakların dizilme şekli ve noktalamalar için aşağıdaki örneklere uyulmalıdır (basım ayı ve parantez içinde derginin basım sayısı yazılmamalıdır!).
Dergi: Tefekli A, Tepeler A, Altunrende F, Tok A, Sarılar Ö, Müslümanoğlu AY. Seçilmiş olgularda tüpsüz perkütan nefrolitotomi. Türk Üroloji Dergisi 2006;32:240–7.
Gill IS, Kaouk JH, Meraney AM, Desai MM, Ulchaker JC, Klein EA, et al. Laparoscopic radical cystectomy and continent orthotopic ileal neobladder performed completely intracorporeally: the initial experience. J Urol 2002;168:13–8.
Kitap: Korkud G, Karabay K. Böbrek tüberkülozu. 3. Baskı. İstanbul: İstanbul Üniversitesi Basımevi; 1993.
Kitap içinde bölüm: Anderson JL, Muhlestein JB. Extracorporeal ureteric stenting during laparoscopic pyeloplasty. Philadelphia: W. B. Saunders; 2003. p.288–307.
Önemli Not: Yayın Kurulu, gerekli gördüğü durumlarda yazıların özünü değiştirmeden metinde düzeltme yapmakla yetkilidir.
Online makale gönderiminde, sırası ile: