e-ISSN 2587-2524
Cilt: 26 Sayı: 1 Yıl: 2024

Dizinler

Bu derginin içeriği Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı kapsamında lisanslanmıştır.

Kadın cinsel fonksiyon bozuklukları: 2018 güncelleme []
. 2018; 20(4): 133-137 | DOI: 10.24898/tandro.2018.42204

Kadın cinsel fonksiyon bozuklukları: 2018 güncelleme

Handan Özcan1, Nezihe Kızılkaya Beji2
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Ebelik Bölümü, İstanbul, Türkiye
2Biruni Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hemşirelik Bölümü, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı, İstanbul, Türkiye

Kadın cinsel disfonksiyonu (KCD); cinsel istek bozukluğu, orgazm, uyarılma ve cinsel ağrı gibi problemlerin birkaçını ya da tamamını bir arada bulunduran, psikoseksüel hastalıklar topluluğudur. Önceden beş tane olarak tanımlanan KCD, DSM-5’te sadeleştirilmiş ve üç ana başlık altında toplanmıştır. Kadın hipoaktif cinsel istek ve uyarılma disfonksiyonu, kadın cinsel ilgi/uyarılma bozukluğu olarak tek bir başlıkta birleştirilmiştir. Önceden ayrı olan disparoni ve vajinismus, genitopelvik ağrı / penetrasyon bozukluğu olarak adlandırılmıştır. Kadın orgazm bozukluğu bir kategori olarak kalmış ve değiştirilmemiştir. Şikâyetlerin erken dönemde saptanması, kadınların fiziksel, emosyonel, sağlığının korunmasını ve yaşam kalitesinin artmasını sağlayacaktır.

Anahtar Kelimeler: Kadın, cinsel fonksiyon bozukluğu, cinsellik

Female sexual function disorders: Updating 2018

Handan Özcan1, Nezihe Kızılkaya Beji2
1University of Health Sciences, Faculty of Health Sciences, Department of Midwifery, Istanbul, Turkey
2Biruni University, Faculty of Health Sciences, Department of Nursing, Women

Female sexual dysfunction (FSD); sexual dysfunction, orgasm, arousal, and sexual pain or a combination of all or some of the problems of psychosexual disorders. While KCD has been identified as five in the past, the DSM-5 has been simplified and grouped under three headings. Female hypoactive sexual desire and arousal dysfunction is combined into a single topic as female sexual arousal / arousal disorder. Previously separated dyspareunia and vaginismus are called genitopelvic pain/ penetration disorders. Female orgasmic disorder has remained a category and has not changed. Early detection of complaints will ensure the physical, emotional, and well-being of women and increase their quality of life.

Keywords: Female, sexual dysfunction, sexuality

Handan Özcan, Nezihe Kızılkaya Beji. Female sexual function disorders: Updating 2018. . 2018; 20(4): 133-137

Sorumlu Yazar: Handan Özcan, Türkiye
Makale Dili: Türkçe
LookUs & Online Makale