Bu derginin içeriği Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı kapsamında lisanslanmıştır.
Oral fosfodiesteraz 5 (PDE 5) inhibitörleri, vakum pompaları, intraüretral ilaçlar, intrakavernozal enjeksiyonlar ve penil protez implantasyonu erektil disfonksiyon (ED) tedavisinde bugün için kabul gören tedavilerdir. 2010 yılında, Vardi tarafından düşük yoğunluklu vücut dışı şok dalga tedavisi (Li-ESWT), ED tedavisinde noninvaziv bir yöntem olarak sunulmuştur. Erektil disfonksiyonun önemli mekanizmasının vasküler endotel fonksiyon bozukluğu olduğu ve Li-ESWT’nin de vasküler rejenerasyonu desteklemek için vasküler endotelyal büyüme faktörü (VEGF) gibi anjiyogenez ile ilişkili faktörlerin ekspresyonunu uyarabileceğinden hareketle ED tedavisinde Li-ESWT kullanımı yaygınlaşmaktadır. Günümüzde Li-ESWT için standart bir tedavi protokolü bulunmamaktadır. Li-ESWT’nin, özellikle oral ilaçlara zayıf yanıt veren ve daha invaziv prosedürleri istemeyen hastalarda, ED tedavisi için bir seçenek olabilme potansiyeli olduğu görülmektedir. Öte yandan, tedaviden en çok hangi hastaların fayda görebileceğini ve hangi protokolün en iyi sonuçları verebileceğini anlamak için daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Anahtar Kelimeler: düşük yoğunluklu vücut dışı şok dalga tedavisi, erektil disfonksiyon, uluslararası erektil fonksiyon endeks skoru-5Oral phosphodiesterase 5 (PDE 5) inhibitors, vacuum pumps, intraurethral drugs, intracavernosal injections, and penile prosthesis implantation are currently accepted treatments for erectile dysfunction (ED). In 2010, low-intensity extracorporeal shock wave therapy (Li- ESWT) was introduced by Vardi as a noninvasive method for the treatment of ED. Since the important mechanism of ED is vascular endothelial dysfunction and Li-ESWT can stimulate the expression of angiogenesis-related factors such as vascular endothelial growth factor (VEGF) to support vascular regeneration, the use of Li-ESWT in the treatment of ED is becoming widespread. Currently, there is no standard treatment protocol for Li-ESWT. Li-ESWT appears to have the potential to be an option for the treatment of ED, particularly in patients who respond poorly to oral medications and do not want more invasive procedures. On the other hand, further studies are needed to understand which patients may benefit most from the treatment and which protocol will produce the best results.
Keywords: low-intensity extracorporeal shock wave therapy, erectile dysfunction, international index of erectile function-5 score